ساخت مخزن
استفاده از انواع مخازن در صنایع مختلف کاربردهای گسترده و متنوع و فراوانی دارد. برای ساخت مخزن فاکتورهای مهمی بکار گرفته میشود که این مخازن در انواع گوناگونی از لحاظ فنی، ضخامت ورق، آلیاژ، نوع اتصالات، نوع جوشکاری و … ساخته میشوند. مخازنی که کارایی و کاربرد خیلی بیشتری دارند با تیراژ بالاتری تولید می شوند که از مشخصات فنی خاصی برخوردارند.
به طور مثال برای ساخت مخزن استیل آنها را می توان بر اساس نوه جداره دسته بندی کرد که به شرح ذیل است:
- مخزن تک جداره
- مخزن دوجداره
- مخزن سه جداره (مخزن پروسس)
و یا می توان در ساخت مخزن استیل آنها را بر اساس نوع ورق مصرفی که دارند دسته بندی نمود که به شرح ذیل است:
- ورق ۳۱۶ یا L 316
- ورق ۳۰۴ (L 304)
- ورق ۳۰۷
عموما مخازنی که ساخته میشوند دارای دو نوع فشار هستند: مخازن اتمسفریک، مخازن تحت فشار.
ظرفیت های قابل تولید در ساخت مخزن
ساخت مخزن با ظرفیت های متفاوتی انجام می شود که بعضی از این ظرفیت ها نسبت به بقیه ازکاربرد و استفاده بیشتری برخوردار می باشند:
- ساخت مخزن با ظرفیت ۵۰۰ تا ۱۰۰۰۰ لیتر از پرکاربرد ترین مخازن هستند.
- ساخت مخزن ۱۰۰۰ لیتر با عدسی ۳ میل ( از پر کاربرد ترین مخازن در بخش صنایع است).
- مخزن ۱۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰ لیتر دارای کاربردی نسبتا متوسط است.
- مخزن ۴۵۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰۰ لیتر که کمترین میزان کاربرد را دارند.
درصد آلیاژهایی که در ساخت مخزن استفاده میشوند
- سولفور ۰۳/۰
- منگنز ۲/۰
- کربن ۰۸/۰
- سیلیسیوم ۱/۰
- نیکل به میزان ۸ الی ۵/۱۰ درصد
- کروم به میزان ۱۰ الی ۲۰ درصد
ساخت مخزن از ورق استیل و کاربرد آنها
امروزه ساخت مخزن با ورق استیل مصارف بیشماری دارد، در تولید ورق استیل برای ساخت این نوع مخزن ها از آلیاژهای مختلفی استفاده می شود. اکثر مخازن استیل حداقل ۱۰ الی ۱۱ درصد کروم دارند؛ اما هر چه بتوان کروم بیشتری در ساخت این ورق ها استفاده کرد مقاومت مخزن نسبت به خوردگی و واکنش هایی مانند اکسیداسیون افزایش پیدا خواهد کرد.از این رو این مخازن با توجه به نیاز کارفرمایان در انواع مختلفی تولید و به بازار عرضه میشوند. نحوه ساخت مخزن استیل بسیار حساس و نیازمند دانش و تخصص مهندسی و استفاده از دستگاهها و ابزارهای خاص است؛ درنتیجه چنانچه این کار بهدرستی انجام نشود، احتمال بروز مشکلاتی در عملکرد مخزن وجود دارد.
- ساخت مخزن برای صنایع و مواد شیمیایی
- ساخت مخزن برای کارخانجات تولید روغن نباتی
- ساخت مخزن کشتارگاه ها
- ساخت انواع مخازن تانکر حمل سوخت
- ساخت مخزن تانکر شیر
- ساخت مخازن برای کارخانه های مواد غذایی
- ساخت و طراحی مخزن کارخانه های لبنی
- ساخت مخزن حمل مواد
مراحل و مقدمات ساخت مخزن
- نوشتن برنامه و طرح اولیه: بر طبق آن محاسبات فنی و اولیه ای که مهندسین با تجربه در این شاخه دارند طرح اولیه به وسیله نرم افزار های خاص این کار کشیده میشود، مهندسین و طراحان نیاز به درک و تخصص در مورد مبحث سیالات دارند. در مرحله اول ساخت مخزن که مرحله طراحی میباشد یک طراح نیاز به دانستن مواردی اعم از: جنس و ضخامت ورق ها، ضخامت عدسی ها، سایز و نوع اتصالات (ورودی خروجی،منهول،فلنج ، نردبان آدم رو و …)، نوع جوشکاری (الکترود باشد یا آرگون و …) میباشد.
- برش ورق ها: پس از این که طراحی از نقشه ساخت مخزن تکمیل شد در مرحله بعد که شروع به کار میباشد ورقها طبق محاسبات دقیق و فنی یک مهندس ماهر به وسیله دستگاه مخصوص برش زده میشوند که با توجه به شکل مخزن که اگر قرار است از نوع استوانه ای یا گرد و کروی باشند باید حتما بعد از برش ورق ها زیر دستگاه نورد بروند.
- شکل دهی ورق ها
- مونتاژ مخزن
- پولیش مخزن
- تست و بررسی نهایی مخزن
رنگ آمیزی مخازن
پس از اتمام کار و ساخت یک مخزن یعنی به طور کلی پس از انجام تست ها و تمیز کاری مخزن به درخواست مشتری رنگ آمیزی می شود، عمل رنگ آمیزی طبق استاندارد انجام میگردد.