مخزن استیل
مخزن استیل و مخازن استیل به آن دسته از سازههای فلزی اطلاق میشود که به جهت حمل و جابجایی مواد گوناگون و مختلف در اشکال گاز و مایع و جامد و همچنین به منظور ذخیره و نگهداری مواد مورد استفاده قرار میگیرند. به طور مختصر می توان گفت که به تمام مخازنی که از آلیاژهای آهن ساخته شده اند مخزن استیل میگویند. ممکن است که برای ساخت یک مخزن از ورق های st37وst57 به جهت قیمت مناسب تری که دارند استفاده شود و یا این که مخازن را از گرید های ۳۱۶ و ۳۰۴ که قیمت بالایی هم دارند طراحی و تولید کرد. از مخزن استیل با گرید ۳۱۶ به جهت نگهداری مواد غذایی اسیدی مانند کارخانجات آبمیوه و مواد اسیدی مانند محصولات آزمایشگاهی و آرایشی بهداشتی استفاده میشود. مخزن استیل ضد زنگ می باشد پس به همین جهت از طول عمر بالایی برخوردار است. یکی از مهم ترین فاکتور ها برای ساخت مخزن استیل اندازه و شکل آنها می باشد که میزان اندازه و حجم این مخازن به کاربری آنها بستگی دارد.
مخزن استیل درشکل های مختلفی طراحی میشود:
- مخزن استیل کروی
- مکعبی
- افقی
- عمودی
- مخزن استیل مخروطی
و همچنین می توان ترکیبی از تمام اشکال هندسی را برای ساخت روی آنها پیاده کرد. لازم به ذکر است که حجم و اندازه ی مخزن به کاربرد آنها بستگی دارد (به قطر و ارتفاع و نوع کف مخزن که از نوع مقعر و مخروطی باشد و یا تخت بستگی دارند) . در آن مواردی که مخزن به جهت یک کار تخصصی مثل نگهداری مواد شیمیایی و مواد غذایی مورد استفاده قرا میگیرد حتما باید از آلیاژهای نوع گرید ۳۰۰ که ضد زنگ هستند و خاصیت غیر مغناطیسی دارند استفاده کرد. در صنایع غذایی مانند نگهداری شیر و دیگر مواد لبنی و روغن های خوراکی و غیره از مخازن استیل ۳۰۴ به علت اینکه با آب واکنشی نشان نمی دهند و از نظر شیمیایی مورد تایید می باشند اغلب استفاده میکنند. طراحی و تولید یک مخزن استیل یک پروسه ی تولید کاملا تخصصی دارد که برای تولید آنها به ابزارآلات دقیق مهندسی و تجهیزات و دستگاه های صنعتی علاوه بر نیروی کار ماهر و متخصص نیاز است.
طراحی مخزن استیل
در طراحی و تولید مخزن استیل می بایست موارد مهمی را مد نظر قرار داد از جمله:
فشارکاری، فشار طراحی و دمای کاری و دمای طراحی، محل نصب، ظرفیت مخزن، نوع سیالی که در مخزن نگهداری و ذخیره میشود، میزان اسیدی یا قلیایی بودن آن سیالی که در مخزن موجود است و وظایفی که مخزن بر عهده دارد. پس از اینکه تمامی این موارد فوق را در نظر گرفتیم طراح میتواند برای کشیدن یک طرح و نمای کلی از مخزن اقدام نماید و همین طور نوع و نحوه ی جوشکاری را هم تعیین می کنند که ازنوع زیر پودری باشد یا تیگ و میگ و… همچنین گرید استیل را در این مراحل مشخص میکنند که که از چه جنسی باشد(۳۰۴،۳۱۴،۳۱۶ و …). پس از آن که دیتا شیت و همه ی این مراحل به تایید کارفرما رسید برش کاری ورقهای استیل انجام میگردد، این نکته از اهمیت زیادی برخوردار است که حتما باید اپراتورهای نوردکار از تخصص ومهارت کافی برخوردار باشند و دستگاه های نورد هم دارای استاندارد باشند.
اگر نورد کاری به روش های غیر اصولی و نادرست و غیر مهندسی صورت پذیرد ممکن است که ضخامت ورق استیل در بعضی نقاط کم شود و هنگامی که از مخزن با سیال خورنده و یک فشار خاص استفاده شده موجب سوراخ شدن مخزن در آن قسمت هایی که ضخامت ورق نازک شده شود و باعث خسارت های سنگینی برای خریدار می شود. بعد از آنکه عدسی ها، بدنه، درب منهول همگی آماده شدند می رسیم به بخش مونتاژکاری مخزن، که این مخزن با جوشکاری مونتاژ می گردد.معمولا برای مخازن استیل که تحت فشار نیستند از نوع جوشکاری آرگون با دستگاه تیگ استفاده می شود، آرگون نیز جوشی صاف و یکدست را ایجاد می کند و به جهت این که مخزن استیل اغلب در صنایعی کاربرد دارد که مسایل بهداشتی برای آنها ضرروری میباشد، اگر خریدار مخزن استیل بخواهد از این مخزن در صنایع دارویی و صنایع غذایی استفاده کند می توان مخزن را کاملا پولیش کاری نمود به شکلی که تمام ناصافی ها از بین بروند که به این نوع از پولیش در اصطلاح گلس کردن مخزن می گویند. گفتنی است که گلس کردن مخازن استیل موجب بالا رفتن هزینه ساخت مخزن می شود به جهت این که امری زمان بر است.
دسته بندی مخزن استیل بر حسب جداره
- مخزن استیل تک جداره
- دو جداره
- سه جداره
علاوه بر بحث تعداد جدارهها در ساخت مخازن استیل تجهیزات و متعلقات مخازن را هم باید در نظر گرفت که برای هر مخزن با توجه به نوع کاربری و کاربردی که دارند ازین تجهیزات استفاده می شود که در این جا به برخی از آنها اشاره ی مختصری می کنیم:
- عایق های حرارتی
- آبنما
- درب منهول یا درب هندهول
- CIP یا توپی مخصوص شست و شو
- نردبان استیل
- ساید گلس
- ژاکت تخم مرغی
- همزن مخزن استیل